Nit d’històries i historietes: Cementiris

Nit d'històries i historietes

Com ja és costum, a l’estiu es realitzen visites guiades nocturnes i gratuïtes pel terme municipal de la Vall d’Uixó. La programació de cada any és diversa per a conéixer de primera mà tota la història de cada racó de la nostra ciutat. Enguany 2022 comptem amb un programa que al llarg de tot l’estiu proporcionarà una oferta complementària molt interessant tant per a turistes com per a la població local:

Ruta pels cementiris

L’última que s’ha realitzat ha sigut la nit del 12 d’agost sobre els diferents llocs i rituals de soterrament practicats durant segles en la Vall d’Uixó. Una visita que va tindre una gran acollida entre el públic pel fet que molts desconeixien que davall els nostres carrers i places es troben nombrosos llocs de soterrament.

Des de l’època musulmana, quan té origen el terme municipal, fins als nostres dies vam fer un viatge en el temps pels costums funeraris. Com a exemple de soterrament musulmans tenim el millor exemple en la C/Cervantes, on fàcilment es pot diferenciar per les marques en l’asfalt nínxols molt estrets. Durant unes obres, per casualitat es van descobrir diferents tombes individuals al llarg del carrer. Es tracta de cossos que van ser soterrats nus, mirant cap a La Meca, sense cap tipus d’aixovar, la qual cosa complica la datació.

Per norma general, les necròpolis musulmanes es situaven fora dels nuclis de població, a diferència dels períodes posteriors, ja baix la religió crisitana, quan és comú trobar soterraments baix de les esglésies i altres temples sagrats.

Encara que també vam visitar la necrópolis visigoda localitzada a la Colònia Segarra, vam ferabans una paradeta al Palau de Vivel per a contemplar la reproducció del soterrament comú que es va trobar a la Cova dels Blaus, una cova que es troba al NE de les afores del terme municipal. A les excavacions arqueològiques s’ha pogut identificar nou cossos datats en l’Edat del Bronze (entre el 9.000 i 4.000 a. C.). Tots ells s’han trobat en posició fetal i corresponen a sis adults (quatro dones i dos homens) i tres xiquets. A més, s’ha pogut trobar evidència ddiagnòstica de tuberculosi, la única prova que s’ha trobat en l’Edat del Bronze a tota Espanya.

Si vosaltres també voleu conéixer tots aquestos detalls del nostre municipi, vos podeus inscriure a aquestes rutes per telèfon o presencialment a partir del dilluns previ a la visita. La pròxima la realitzarem pel Camí de l’Aigua el divendres 19 i habilitarem  les inscripcions a partir del dilluns anterior: el 15 d’agost.

Contacte per a reserves

Oficina de Turismo de la Vall d'Uixó
Tourist Info de la Vall d'Uixó, junto al aparcamiento de Coves de Sant Josep
Matí10:00 a 14:00
Vesprada16:00 a 19:00