La coca de tomata
El plat més popular de les festes...
En els moments de reunions familiars o entre amics, si es vol complimentar a convidats amb alguna cosa de picotege; o simplement preparar-ho com a esmorzar, berenar i fins i tot com a postres salades, un dels plats tradicionals als quals se sol recórrer tant a la Vall d’Uixó com en qualsevol poble de Castelló és la coca o coca de tomata.
La seua elaboració varia poc d’un poble a un altre, en alguns apareix tapada, a manera d’empanada gallega. En canvi en els forns locals, la que es troba és la que mostra la samfaina cuita al forn, condimentat amb tonyina, ou dur i pinyons, i un esguitat de farina.
Ingredients
Massa
- Un got de ¼ de cervesa o vi blanc
- Un got de ¼ d’oli d’oliva
- Una cullerada sopera de vinagre
- Una cullera per a postres de sal
- Farina
Samfaina
- 1,5 quilos de tomata natural
- 1 pebrera roja
- 1 ceba
- 2 llandes de tonyina
- Un grapat de pinyons
- 2 ous durs
- una mica de farina per damunt i una cullerada sopera d’oliva
Preparació
Massa
- Es pasten tots els ingredients, treballant-los bé fins que quede una massa fina i no s’apegue a les mans. Es deixa reposar uns 30 minuts. Després s’aplana i s’estén sobre una llanda apta per al forn forrada amb paper vegetal. Es millor punjar la massa amb una forqueta.
Samfaina
- Es calfa en una paella l’oli i es frig la ceba i la pebrera roja, tenint en compte que s’acabaran de cuinar al forn. Afegim doncs la tomata i tirem un poc de sucre per a llevar-li l’acidesa i sal al gust.
- Es deixa gelar i després s’aboca en ell els ous durs trossejats, la tonyina i els pinyons. Mesclar bé.
- Sobre la massa estesa s’aboca la samfaina i s’empolvora un poc de farina per damunt.
- Es posa un xorret d’oli i es fica al forn a 200ºC a dalt i a baix. Una vegada cuita, després d’aproximadament uns 30 minuts, es deixa gelar i llesta per a menjar.