You are currently viewing Pastissets de moniato
Pasteles de boniato

Pastissets de moniato

ELS PASTISSETS DE MONIATO

Tota una tradició tardorenca i hivernal...

Aquestes empanades tipus pastís, farcides de moniato, són habituals en molts dels municipis de la Comunitat Valenciana, encara que també coneguts per la resta del territori nacional com per exemple a Andalusia on se’l coneix com a empanadillas de batata. A les províncies de Castelló i València es denominen pastissos de Nadal i com indica el seu nom són molt habituals per Nadal. Encara que actualment estos pastissets es poden trobar al llarg de l’any en qualsevol pastisseria o forn de la ciutat.

L’origen del moniato se situa a Amèrica Central i Sud-amèrica, però en el segle XVI arriba a Europa i d’allí s’estén per tot l’anomenat vell continent degut al seu valor nutritiu i el seu bon gust. És per això que és molt comú trobar-ho al llarg de la nostra geografia en diferents plats i receptes tant dolces com salades.

Ingredients

Gastronomía
  • 75 ml d’aiguardent o un altre licor d’alta graduació

  • 75 ml d’oli d’oliva

  • 35 g de sucre

  • 250 g de farina

  • 2 moniatos xicotets

  • 1 ou

  • Ratlladura de llima

  • 1 branca de canyella

Preparació

El farciment

  1. Comencem aquesta recepta preparant el farciment, que ha d’estar fred per a quan emplenem la massa formant els pastissets. Per això pelem els moniatos i els tallem en daus.
  2. Calfem abundant aigua en una casserola i ho coem durant 15 minuts aproximadament o fins que estiga tendre. El temps exacte dependrà de la grandària dels trossos.
  3. Retirem l’aigua i, en la mateixa casserola, piquem el moniato cuit juntament amb la ratlladura de llima. Afegim el sucre i la branca de canyella i coem el conjunt durant uns 10 minuts a foc mitjà, removent sense parar per a evitar que el sucre es creme.
  4. Retirem la casserola del foc i deixem refredar el farciment completament. El millor és fer-ho la vesprada anterior i deixar-ho en la nevera tota la nit. Així ens assegurem que està bé fred.

La massa

  1. Per a preparar la massa mesclem el licor amb l’oli en un recipient profund. Afegim el sucre i un poc de farina i removem.

  2. Continuem afegint la farina, a poc a poc, al mateix temps que removem i treballem la massa.

  3. Quan la massa estiga llesta l’estenem sobre la superfície de treball amb ajuda d’un corró. La idea és que quede fina, però que no es trenque en doblegar. Tallem trossos de 10 centímetres i retirem el sobrant.

Preparació final del pastisset de moniato

  1. Col·loquem una culleradeta de farciment en el centre de cada cercle de massa i dobleguem sobre si mateixos. Pressionem les vores i segellem amb ajuda d’una forqueta. Repetim l’operació amb la massa sobrant fins a utilitzar-la tota.

  2. Col·loquem els pastissos de moniato sobre una safata de forn coberta amb paper vegetal o un tapet de silicona i els pinzellem amb ou batut per a donar-li lluentor.

  3. Coem en el forn a 200 °C durant 15-20 minutos o fins que comencen a adquirir un to daurat per les vores. Retirem la safata del forn i deixem refredar abans de consumir.

Consells

  • La quantitat de farina és aproximada. Si la veiem molt líquida, podem afegir un poc més i viceversa. Sí que la veiem molt seca podem afegir un poc més d’oli i/o de licor. Sempre en poques quantitats per a no passar-nos.

  • Si volem un acabat més llépol, empolvorem els pastissos de moniato amb sucre i canyella molta després de pinzellar amb ou i abans de ficar en el forn. Així es forma una capa cruixent de sucre que està deliciosa.

  • Pot ser que cuinar estos pastissos de moniato resulte un procés llarg, però si ens organitzem bé i preparem l’emplene el dia anterior és tot més suportable. A més, el resultat és tan magnífic que val la pena.