Nova galeria trobada en Coves de Sant Josep

Una emocionant revelació

Coves de Sant Josep
Coves de Sant Josep

Després de més de 120 anys d’apassionants incursions en les entranyes de la cavitat, les enigmàtiques Coves de Sant Josep ens tornen a sorprendre!

 

No sols ens desconcerta la seua indubtable bellesa, sinó també els secrets que encara romanen ocults als nostres ulls… Sense anar més lluny, a principis d’enguany, durant una exploració d’espeleologia, es va descobrir una troballa que ens ha deixat sense alé: el descobriment de la Sala d’en Guillem!

 

Una gesta en equip

Aquesta sorprenent nova galeria, fins ara oculta, ha sigut revelada gràcies a l’incansable treball i valentia de tot l’equip d’exploradors, entre ells el Grup d’espeleobuceig EOM, el Espeleoclub la Vall i el Grup d’Exploracions Subterrànies Alt Palància.

Per què la seua denominació?

La nova galeria subterrània deu el seu nom a Guillem Nebot, un dels espeleòlegs participants d’aquesta meravellosa trobada que va ser el primer a donar amb aquesta nova troballa. Es fa necessari recalcar que l’amor per l’espeleologia li ve de tradició familiar, ja que el seu pare també va ser el descobridor d’una altra de les sales de Coves de Sant Josep: la Sala d’en Vicent, dita així en honor al progenitor.

 

Però aquestes expedicions subterrànies són un treball en equip i, encara que Guillem va ser qui va descobrir aquest espai, no va ser ell la primera persona a endinsar-se en aquesta inexplorada galeria. A causa de l’estretor de l’accés a la sala, van anar Silvia i Lucía d’Espeleoclub Xeresa (CMEX) les encarregades d’entrar primerament per a confirmar l’existència d’aquest gran espai desconegut. 

La Sala d'en Guillem
Guillem Nebot, el descobridor de la nova sala

Característiques més destacables

Cal destacar que la Sala d’en Guillem està situada al sud de la ja coneguda com Galeria del Fang. Així mateix, s’estima que té uns 70 m² de superfície i una altura màxima de 18,40 metres. Com a curiositat, el sostre d’aquesta galeria està a només 5,80 metres de la superfície, amb el que queda molt prop de l’exterior.

Plano cuevas
Mapa topogràfic de Coves de Sant Josep

Éssers vius en les profunditats

Éssers vius que habiten en la completa foscor

El que fa que aquest descobriment siga més intrigant, es deu al fet que en el seu interior està replet de formacions pròpies de les profunditats terrestres, a més d’insectes troglobicos, amb les seues formes úniques i característiques, totalment habituats a la completa foscor, així com dents de ratolí, que mostra la proximitat de l’exterior.

 

 

Aquesta troballa es converteix sens dubte un descobriment summament transcendent, encara que de moment només apte per a aquests professionals, no en va tenen dedicada una altra de les sales de la gruta: la coneguda com a Galeria dels Espeleòlegs.

Publicacions sobre el descobriment