TURISME ACTIU

La nostra localització entre la Serra d’Espadà i el Mar Mediterrani ofereix una gran diversitat d’espais naturals que permeteixen als esportistes coneixer un ampli ventall de paisatges.

Senderisme

La Vall d’Uixó compta amb una important xarxa de senders, entre ells destaquen dues sendes homologades de xicotet recorregut:

 • PR-V-164: que travessa torres musulmanes, singulars fonts del municipi i altres edificacions d’antics usos agrícoles.
  PR-V-241: que part del Paratge de Sant Josep, on es situa Coves de Sant Josep, i ascendeix al cim de Pipa, la muntanya més emblemàtica de la localitat.

A més d’aquestes dues sendes, existeixen altres rutes senderistes a la Vall d’Uixó que, a més d’esport i natura, ofereixen atractius patrimonials com torres i castells musulmans o estructures tradicionals com l’arquitectura de la pedra en sec, recentment declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Senda XYZ

Per altra banda, una de les rutes més recomanades és la Senda XYZ, relacionada amb el patrimoni històric i militar de la Guerra Civil Espanyola. Es tracta d’un sender que recorre les restes de la fortificació de la Línia XYZ, construïda en 1938 pel Govern de la República Espanyola en el seu intent de frenar l’avanç de les tropes del General Franc en l’anomenada Ofensiva del Llevant. És una senda de fàcil recorregut, especialment aconsellada per a famílies, on observarem restes de trinxeres, nius de metralladora, refugis i altres vestigis militars que han estat oblidats durant més de 80 anys.

Blocau de la Senda XYZ, Ruta 2

Via Ferrada: Els Sants de la Pedra

La Via Ferrada dels Sants de la Pedra de la Vall d’Uixó és una estructura de progresió horitzontal especialment equipada per a fer escalada de forma segura.

Amb quasi 120 metres de recorregut i 44 metres de desnivell, aquesta instal·lació ofereix una vista privilegiada de la ciutat de la Vall d’Uixó, la muntanya i la Mar Mediterrània.

Si bé és cert que és pot realitzar aquesta activitat divertida i diferent de forma autònoma, cal que aquestes persones disposen d’experiència prèvia i, a més a més, estiguen federades en muntanya. En cas contrari, és possible contractar amb diverses empreses de turisme actiu perquè guien l’activitat.

Vía Ferrada en la mutanya de Peñalba

Rutes ciclistes

Entre els nombrosos recorreguts  en bicicleta que parteixen de la Vall d’Uixó destaquen els següents:

 • Pobles costaners del sud de Castelló: una ruta fins el litoral llevantí per a coneixer algunes de les localitats pesqueres més properes.
  • Distància: 33,76 km.
  • Desnivell: +156 m.
 • Ruta a Alfondeguilla: recorregut circular que s’inicia al Paratge de Sant Josep per a visitar pintorescos recursos turístics com el conegut com Pont de l’Aigua, un aqüeducte d’origen andalusí.
  • Distància: 28,64 km.
  • Desnivell: +484 m.
 • Ruta la Vall d’Uixó – Alfondeguilla – la Vilavella: itinerari circular per pistes que travessa els municipis d’interior d’Alfondeguilla i la Vilavella.
  • Distància: 29,48 km.
  • Desnivell: +690 m.
 • Ruta per les muntanyes de l’oest de la Vall d’Uixó (La Casota, Penyalva i Coll d’Aigualit): trajecte circular amb restes dels nostres llegat andalusí (Torre La Casota) i amb vistes magnífiques de l’entorn.
  • Distància: 14,29 km.
  • Desnivell: +622 m.

Espeleocaiac

Coves de Sant Josep ofereix una activitat completament diferent a les tradicionals visites amb barca: l’espeleocaiac, que combina l’espeleologia amb la pràctica esportiva del caiac. Aquesta exclusiva activitat ens brinda la possibilitat d’endinsar-nos en aquest magnífic enclavament natural que alberga el riu subterrani navegable més llarg d’Europa.

espeleokayak
Espeleocaiac en Coves de Sant Josep

Una visita més extensa i íntima, on exploraràs per tu mateix les galeries i formacions geològiques de manera diferent a la visita amb barca tradicional.

Espeleologia: Origen

Origen es una nova activitat d’espeleologia en Coves de Sant Josep que permiteix endinsar-se en les entranyes de la terra i descobrir un món subterrani ple de bellesa i misteri. Un recorregut apassionant a través de galeries verges perfecta per a transportar-se als orígens de la cova.

En este tram no visitat fins ara pel públic existeixen formacions geològiques úniques, fruit de la incansable acció de l’aigua i el temps: estalactites i estalagmites de formes capritxoses, columnes de calcita majestuoses i cristalls brillants que reflectixen la llum en un espectacle natural sense igual.

Proves esportives

La Vall d’Uixó compta amb esdeveniments esportius que van des de l’atletisme, fins a curses de muntanya o BTT, fins i tot alguns de caràcter regional i estatal. 

Els events esportius més destacables són:

 • Open BTT XT
 • Duatló la Vall d’Uixó
 • Carreres 10K
 • Circuit 5k Ciutat la Vall d’Uixó
 • Woman Trail
 • Machacá BTT
 • Cross la Vall  
 • Pujada a Pipa i Minipipa
 • Cursa Nocturna de la Font de Garrut

Birdwatching

L’observació d’ocells és una altra de les activitats més interessants per a realitzar en família o en xicotets grups, sobretot a la primavera i tardor. Una pràctica perfecta per a gaudir del medi natural i la biodiversitat que ofereix tant el Paratge de Sant Josep com la resta d’àrees naturals del municipi.

En concret, al Paratge de Sant Josep es poden albirar diferents ocells rapaços, com per exemple el Falcó pelegrí, l’Àguila cuabarrada o el Xoriguer vulgar.

 

Però no sols el municipi de la Vall d’Uixó és interessant per a la pràctica del birdwatching, birding o turisme ornitològic. La nostra comarca, la Plana Baixa, és un escenari inigualable on observar ocells gràcies als seus ecosistemes tan diversos: la zona litoral, la zona de marjals i aiguamolls, i la zona interior amb la Serra d’Espadà. Trobarà més informació sobre birdwatching a la nostra comarca en la web Castelló Sud, així com en les següents guies sobre l’observació d’aus:

 

Panell informatiu sobre birdwatching al Paratge de Sant Josep

Parc Natural Serra d'Espadà

El municipi de la Vall d’Uixó és la porta d’entrada del Parc Natural de la Serra d’Espadà, el segon espai protegit més extens de la Comunitat Valenciana (31.180 ha). Un gran massís muntanyenc amb innombrables fonts, frescos barrancs i frondosos boscos de sureres, a més d’altres atractius patrimonials com a neveres o pous de neu, molins, castells musulmans, restes de la Guerra Civil, etc.

Rutes per la Serra d'Espadà

Sierra Espadán
Mapa de la Serra d'Espadà

A més de les senderes de gran recorregut GR-36 i GR-333, una quinzena de sendes de xicotet recorregut (PR) i diferents senderes locals (SL), existeixen 5 rutes interpretatives molt recomanables per a iniciar-se en el parc natural:

 1. Ruta groga: Villamalur
 2. Ruta roja: Aín
 3. Ruta blau: Vall de Almonacid
 4. Ruta verda: Chóvar
 5. Ruta morada: Alfondeguilla

Igualment, existeixen altres emocionants rutes per a bicicletes de muntanya o BTT per a conéixer els contraforts del parc natural i els seus recòndits llocs de gran valor paisatgístic.

Per a més informació podeu visitar el Centre de Visitants del Parc Natural:

Av. Francisco Mondragón, 2

12528 Eslida (Castelló)

964 715 750 / 679 196 294

Horari: de dilluns a diumenge de 9:00h a 14:00h

Centro de visitantes
Centro de Visitantes en Eslida