RECORREGUT SENDA: LÍNIA XYZ

Recórrer les sendes de la Vall d’Uixó, a més d’esport i natura, ofereix atractius patrimonials com vestigis de torres i castells musulmans o restes dels usos agrícoles i ramaders tradicionals com l’arquitectura de la pedra en sec. 

El cas de la Línia XYZ correspon a un recurs cultural relacionat amb el patrimoni històric i militar de la Guerra Civil Espanyola. Tot aquest patrimoni de la guerra està reconegut com Bé de Rellevància Local (BRL) per la Generalitat Valenciana i actualment s’està posant en valor des d’un punt de vista turístic a tot el territori que encara conserva vestigis d’aquest conflicte militar. 

Anem a recórrer un xicotet tram del sender que s’ha habilitat per les restes de la fortificació de la coneguda Línia XYZ, construïda al 1938 pel Govern de la República Espanyola per frenar l’avançament de les tropes colpistes del General Franco. Es tracta d’una senda de fàcil recorregut on observarem restes de trinxeres, nius de metralladora, refugis i altres vestigis patrimonials oblidats durant més de 80 anys.