SENDA XYZ

A través de les fortificacions de la Guerra Civil

Fortí de la Cova (Ruta 2)

Recórrer les sendes de la Vall d’Uixó, a més d’esport i natura, ofereix atractius patrimonials com a torres i castells musulmans o restes dels usos agrícoles i ramaders tradicionals com l’arquitectura de pedra en sec. El cas de la Línia XYZ correspon a un recurs cultural relacionat amb el patrimoni històric i militar de la Guerra Civil Espanyola. Tot aquest patrimoni històric està reconegut com a Bé de Rellevància Local (BRL) per la Generalitat Valenciana i actualment s’està posant en valor des d’un punt de vista turístic en tot el territori que encara conserva vestigis d’aquest conflicte militar.

Aquest cinturó defensiu, la Línia XYZ, va ser una fortificació lineal que recorria més de 150 km de distància des d’Almenara fins a Conca. Va ser completat en 1938 per l’Exèrcit de la República, qui va decidir construir-lo per a tractar de frenar l’avançament del bàndol revoltat.

A la Vall d’Uixó s’ha senyalitzat una ruta anomenada Senda XYZ de només 5 km de longitud que recorre part d’aqueixa línia defensiva. Es tracta d’un itinerari de fàcil recorregut sense quasi desnivell que s’inicia des del Paratge de Sant Josep per a conéixer les trinxeres, nius de metralladores, refugis i altres vestigis patrimonials oblidats durant més de 80 anys.