GASTRONOMIA TÍPICA
La gastronomia tradicional de la Vall d’Uixó és molt rica i variada. Des de plats de cullera i receptes salades per a celebracions populars, fins a típics dolços d’origen musulmà omplin els nostres llibres de receptes.
Plats tradicionals: entre el Mediterrani i la Serra d'Espadà
A més de la paella valenciana, existeixen altres plats d’influència mediterrània com l’arròs del senyoret, la fideuà o l’arròs al forn, també anomenat arròs passejat. Aquest “arròs passejat” es denomina així perquè al no ser molt comú antigament disposar d’un forn a casa, la gent el preparava i el portava fins al forn de pa per a cuinar-lo, passejant-lo llavors per tot el poble.
Aquest plat, que és un dels arrossos més saborosos del llevant, s’elaborava tradicionalment amb les restes del bullit, utilitzant la carn sobrant, els cigrons, les creïlles i el caldo. Es tracta doncs d’una elaboració realment humil que actualment té molt èxit entre els amants de l’arròs.
Gastronomia en festes populars
A més de la típica xocolatada i sopars de pa i porta, la coca de tomata, que a la Vall d’Uixó és comú trobar destapada, o els típics barrets de tomata són elaboracions tradicionals molt consumides en les nostres festes populars.
Encara que això sí, el plat per excel·lència de la gastronomia vallera que no pot faltar sobre la taula en cap festa és el clàssic empedrao. Es tracta d’un guisat contundent elaborat amb carn de porc, arròs, fesols triturats i carn de caça, especialment conill o llebre.
Una elaboració més lleugera és la clàssica caldereta de bou, un deliciós estofat de carn de bou també conegut en altres localitats com tombet de bou. Aquest plat es cuina amb creïlles, verdures com a carlota i ceba, vi i espècies, entre les quals destaquen el pebre roig o el llorer. Aquest guisat es prepara de manera tradicional per a les festes grans de la Vall d’Uixó celebrades a l’agost: Les Penyes en Festes.
Una mica de dolç per a finalitzar
Una altra menja, en aquest cas dolça, preparades normalment per a la celebració de sants, batejos, comunions, noces i festes locals són les manjòvenes. Aquests dolços típics d’herència musulmana són unes rosquilles buides cobertes amb sucre. També se les coneix com rotllets de mica.
De la mateixa manera cal destacar altres plats dolços com els panellets, els prims en figues, la coca de llanda o coca mal feta, la coca de vidre, així com l’extensament coneguda coca de tomata, en aquest cas destapada, que es prepara sobre una massa elaborada amb farina, aigua, oli i cervesa.
El Mercat Municipal
Però si parlem de gastronomia, és indispensable esmentar el Mercat Municipal, un dels centres neuràlgics de la nostra ciutat i recentment afegit com a establiment recomanat a Castelló Ruta de Sabor, la marca turística i gastronòmica de la Diputació de Castelló.
Horari:
- De dilluns a dijous: de 7h a 14h.
- Divendres: de 9h a 15h y de 17h a 20h.
- Dissabte: de 7h-14h.
Aquest edifici, encara que ha sigut rehabilitat recentment, data de 1975 i consta de 4.000 m². Amb dues plantes d’activitat comercial, ací es pot trobar tot tipus de productes locals: fruites i verdures, salaons i conserves, carn i peix fresc, fins i tot productes gurmet. D’aquesta manera, els visitants poden realitzar ací les seues compres beneficiant-se del tracte personalitzat i pròxim dels professionals locals.
Aprofitant a més les noves tecnologies, s’ha instal·lat un punt de clic&collect disponible les 24h. Es tracta d’unes taquilles refrigerades que es troben en l’exterior de l’edifici i que s’utilitzen per a recollir les compres en línia. Així doncs, existeix la possibilitat de realitzar compres al Mercat Municipal a través de la web www.compralavallduixo.es i recollir-les posteriorment en aquestes taquilles refrigerades fora de l’horari comercial.
Però aquest lloc, a part de ser un nucli comercial importantíssim per a la ciutat, és a més una autèntica mostra d’art urbà. Així doncs, en la zona de pescateria es poden admirar diverses obres de l’artista i arquitecte local Jairo Manuel Paulo Maireles.
Però aquest lloc, a part de ser un nucli comercial importantíssim per a la ciutat, és a més una autèntica mostra d’art urbà. Així doncs, en la zona de pescateria es poden admirar diverses obres de l’artista i arquitecte local Jairo Manuel Paulo Maireles.
Mercat Semanal
D’igual manera cal destacar el mercat setmanal de venda no sedentària que té lloc tots els divendres de 8h a 15h. Aquest mercat itinerant que se celebra en la Plaça del Mercat, compta amb més de 200 parades que atrauen a un bon nombre de curiosos i compradors. Es tracta del segon mercat ambulant més important de la província, on es pot trobar una gran diversitat de productes: des d’aliments frescos fins a tèxtil, complements i calçats.
Coneix les nostres receptes més tradicionals
Si estàs pensant a provar algun dels nostres plats populars, pots provar a cuinar-los tu mateix a casa! Et deixem algunes receptes:
Castelló Ruta de Sabor
Per a conéixer més sobre la gastronomia de la província de Castelló, vos animem a visitar el web especialitzat en turisme gastronòmic: Castelló Ruta de Sabor. Ací, a més d’una guia sobre gastronomia, també podeu consultar un gastromapa de la província elaborat amb els productes més típics de cada zona: vins, licors, formatges, olis, i molt més.
Establiments de la Vall d’Uixó adherits a Castelló Ruta de Sabor: