ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DE L'ASSUMPCIÓ

Esplèndid exemple d’arquitectura religiosa, el temple és una obra realitzada en els segles XVII i XIX, en el qual destaquen la torre campanar barroca conclosa en 1791 segons traces del mestre Jacinto Agustí i restaurada en 1991. Paga la pena pujar per a contemplar les seues set campanes i les meravelloses vistes de la serra i de la mar. En la mateixa plaça trobem el Palau dels Comtes de Ripalda (de principis del segle XVIII), just davant de l’església.

La façana tipus retaule es finalitza l’any 1926 en estil neoclàssic. Les imatges actuals que l’adornen Sant Alfredo Abad i Sant Vicent Ferrer en les fornícules laterals i el “Relleu de l’Assumpció” en el centre, sobre la llinda de la porta. 

En el seu interior una excel·lent decoració neoclàssica, amb pintures al fresc de José Oliet i Vicente Castelló, que adornen les voltes. A més a més, destaca la seua pila baptismal, símbol parroquial per la seua “font sacramental” que data de 1616. També són molt importants els taulellets de ceràmica valenciana que adornen la Capella del Sagrari, obra del segle XVIII.

Cisterna subterrània

En el subsol de la plaça on està situada l’església (Plaça de l’Assumpció) es troba una cisterna, un depòsit d’aigua subterrani (5x8x10 m) construït en el segle XVII. Actualment està en desús, però existeix un projecte per a fer-la visitable.

L’aigua s’emmagatzemava en la cisterna fins al període sec, normalment fins al mes d’agost i, quan començava a escassejar, es distribuïa entre la població. En el passat, cada gener es buidava a més per a netejar el seu interior.

Galeria d'imatges