ERMITA SANT VICENT FERRER

Aquesta ermita dedicada a Sant Vicent Ferrer està situada en la plaça amb el seu mateix nom (Plaza Sant Vicent). Va ser erigida en el segle XVII pels Pares Dominics amb la finalitat de venerar al sant valencià de la seua ordre. És probable que fora construïda sobre una antiga mesquita, ja que aqueixa plaça era el nucli del barri musulmà Zeneta. Prop de l’Església de la Mare de Déu de l’Assumpció, l’Ermita de Sant Vicent Ferrer depén eclesiàsticament d’ella.

En aquest emplaçament es va aprovar la Carta Pobla de 1613 per als nous pobladors de la vila després de l’expulsió dels moriscos, tal com es recorda en una làpida ceràmica.

El temple es troba adossat en la seua façana esquerra a habitatges particulars. El seu costat dret, a la vista, està construït en maçoneria amb contraforts laterals de teules i coberta de dos vessants. La seua façana llisa queda dividida en dues gràcies a una imposta en color groc: la part inferior conté la porta de llinda, flanquejada per dues finestres rectangulars i un sòcol marró; en la part superior es remata el frontó triangular en espadanya amb una campana. L’única decoració de la façana és un retaule ceràmic amb la imatge del sant. Sobre la teulada, s’alça una creu de forja amb l’anagrama SVF.

Ermita de Sant Vicent Ferrer

En el seu interior, trobem una sola nau coberta amb una volta de canó amb llunetes i arcs de decoració floral en escaiola, realitzat per Manuel Marco. El cor està delimitat per una balustrada de fusta. En el presbiteri es troba una àmplia fornícula amb una sòbria decoració i la talla de Sant Vicent, flanquejat per la Immaculada i Sant Josep.

Durant la Guerra Civil, l’ermita va ser desmantellada i utilitzada com a escola, quedant desaparegut el retaule barroc que l’adornava. Per aquest motiu, tota la imatgeria que trobem actualment en el seu interior és moderna.

Festes Patronals de Sant Vicent Ferrer

Les Festes Patronals de Sant Vicent Ferrer s’inicien el dilluns següent al de Pasqua i estan documentades des de li any 1725. Durant aquestes festes tan celebrades es realitzen diversos actes populars i religiosos entre els quals destaca la processó del sant des de l’ermita fins a l’església parroquial.

Durant aquestes dues setmanes s’instal·la una important la fira agrícola, comercial i de vehicles, que atrau a visitants de tota la província. Les festes se situen al voltant de la Parròquia de la Mare de Déu de l’Assumpció i de l’Ermita de Sant Vicent.

Aquestes festes dedicades a Sant Vicent Ferrer, juntament amb les dedicades a la Sagrada Família i el Santíssim Crist a l’octubre, estan declarades d’Interés Turístic Nacional.

Font de Sant Vicent

San Vicente
Font de Sant Vicent

Esment especial mereix la font que presideix la plaça: la Font de Sant Vicent, també dita la “Font viatgera” pel fet que originalment es trobava en la Plaça del Centre, on actualment es troba l’Ajuntament. En 1957 va ser desmuntada completament i traslladada peça a peça fins a la Plaça Sant Vicent, la seua ubicació actual.

Antigua ubicación Fuente San Vicente
Antiga ubicació Font de Sant Vicent (Plaça del Centre, junt a l'Ajuntament)

Galeria d'imatges