ERMITA DEL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI

Façana de l'Ermita del Santíssim Crist del Calvari

L’Ermita del Santíssim Crist del Calvari està situada en el barri Carbonaire, a la Carretera Segorbe. El temple es va construir en el segle XVIII, època en la qual l’ermita estava situada confrontant dos cementeris, per als quals realitzava les funcions de parròquia. Actualment l’ermita està declarada Bé de Rellevància Local.

Actualment es troba elevada sobre el nivell de la calçada i l’accés és mitjançant una escala, travessant una zona enjardinada i arbrada que l’oculta parcialment. Cal no confondre-la amb la parròquia moderna, del mateix nom, que es troba al costat d’ella.

Com ja s’ha esmentat, en els seus inicis l’ermita era la parròquia dels dos cementeris que la flanquejaven, en l’actualitat desapareguts encara que continua albergant panteons d’eclesiàstics reconeguts del municipi.

Es tracta d’una parròquia senzilla, on destaca la cúpula mediterrània de teules blaves i, especialment, els valuosos taulells ceràmics de l’Alcora que adornen la seua façana. La porta de fusta és rectangular, amb finestres i un retaule ceràmic al seu costat que representa l’Últim Sopar. En la part superior de l’accés, trobem un altre retaule ceràmic amb una oració per a les ànimes del Purgatori.

Tota la façana principal es troba blanquejada, excepte el sòcol, relleus i marcs que ressalten en color groc.

Sobre la porta, en el frontó escalonat s’obrin tres finestres en forma rectangular i un nou retaule de taulells amb el Davallament i la inscripció: Se hiso el año 1804, á Devocion de los Devotos. Sobre el frontó, trobem l’espadanya amb la seua campana.

Festes del Crist del Calvari

Les festes celebrades en el barri Carbonaire són en honor al Crist del Calvari, una de les festes més importants del municipi. Té lloc a mitjan octubre, amb la processó del Crist com a acte central pels carrers del popular barri.