ERMITA DE LA MARE DE DÉU DEL ROSER

Xicoteta capella dedicada des del segle XVIII a la Verge del Rosari, possiblement construïda sobre una mesquita. És el centre espiritual de l’Alcúdia, un barri amb molt de caràcter i una de les alqueries que va donar origen a l’actual nucli urbà. És seu dels Aurers, un tipus de cant religiós popular, patrimoni immaterial del municipi.

Ermita de la Mare de Déu del Roser, al barri de l'Alcúdia

Canto a la Aurora

Els Aurorers són un conjunt coral masculí que interpreta melodies de caràcter religiós. Amb influències musicals andalusies, encara que també d’influència mudèjar i de cants gregorians, aquestes composicions són de tradició oral, ja que les melodies que s’interpreten s’han transmés de generació en generació.

D’aquest folklore religiós ja apareixen referències en el segle XVI, encara que no se citen clarament fins a 1747, quan els Aurorers van participar de les festes d’inauguració per l’ampliació de l’Església de l’Àngel. Tot això fa que aquest cant religiós popular de l’Aurora tinc característiques singulars i pròpies que són part del patrimoni immaterial de la Vall d’Uixó.