COLÒNIA SEGARRA

La Vall d’Uixó no s’entén sense la Fàbrica Segarra, que va ser el centre productor de calcer més important d’Espanya al llarg del segle XX. En aquest barri veiem una colònia industrial singular, amb cases unifamiliars aïllades envoltades de jardí. En el seu origen comptava amb la seua escola, església i mercat. A l’entrada trobem l’Edifici del Rellotge, casa dels metges de la clínica de la fàbrica convertida ara en un convent. Tot això és construeix en els anys 40 del segle passat.

Edifici del Rellotge, antiga casa dels metges

Durant el segle passat l’empresa Segarra va començar a fabricar espardenyes i després guants, bosses, maletes, peces de vestir i calcer, convertint-se en el motor econòmic de la Vall d’Uixó i de la seua comarca. Tenia llavors la localitat 8.500 habitants i en pocs anys va passar a tindre 25.000 residents.

En 1930 ja era la fàbrica de calcer més gran d’Espanya. Un referent social, cultural, tecnològic i esportiu de la Vall d’Uixó, que va marcar tota una època. Actualment, el Museu de Calzados Segarra, a les afores de la ciutat, es pot visitar de manera lliure de dilluns a dissabte.